2012 m. lapkričio 2 d., penktadienis

Mokslas ir studijos Vokietijoje


Vokietija, būdama viena labiausiai išsivysčiusių pasaulio valstybių, norintiems mokytis bei studijuoti gali pasiūlyti tikrai neblogas sąlygas. Tačiau norint jomis pasinaudoti – ypač atvykėliui iš kitos šalies – būtina žinoti pagrindinius faktus apie šios šalies mokslo sistemą.

Asmenys, norintieji studijuoti Vokietijoje, turėtų žinoti, kad įprastai čia studijos trunka ilgiau nei kitose šalyse. Studijų trukmė, skaičiuojant semestrais, gali siekti iki 12-os. Studijų kaina – nemokamai, jei neskaitytume mokesčių, mokamų studentiškoms organizacijoms.

Jei asmuo yra atvykėlis iš kitos šalies ir nori studijuoti Vokietijoje, jis pagal nustatytą tvarką mokymo įstaigai turi pateikti dokumentą, kuris įrodytų, kad asmuo yra įgijęs vidurinį išsilavinimą. Jis suteikia teisę pradėti studijuoti aukštojoje mokykloje. Taip pat būtina pakankamai gerai mokėti vokiečių kalbą – įrodymui tai pat būtina pateikti žinias liudijantį dokumentą (juo gali būti, pavyzdžiui, gimtojoje šalyje išlaikyto vokiečių kalbos egzamino diplomas).

Savo ruožtu, toliau būsimiesiems studentams iš vienos institucijų – Vokietijos akademinės užsienio tarnybos, Vokietijos akademinių mainų tarnybos, Vokietijos diplomatinės atstovybės arba konsulato – reikia gauti specialią formą bei ją užpildyti ir pateikti mokymo įstaigai.

Studijų metu, ypatingai studijuojant aukštesniojoje mokykloje, daugiau dėmesio skiriama ne teoriniam mokymui, o praktikai. O studijas pabaigus, absolventui suteikiamas laipsnis priklausantis nuo studijų pakopos – tai daktaro, magistro laipsniai ar paprastas baigimo diplomas.

Studijuojantiems ir norintiems užsidirbti papildomai, leidžiama dirbti iki 180 dienų per metus, iki pusės darbo valandų per dieną.

Pagrindiniai mokyklų sistemos ypatumai yra tokie – beveik visos mokyklos yra valstybinės. Privačios mokyklos nesiskiria nuo valstybinių nei mokymo tvarka, nei joms nustatomais reikalavimais. Mokyklas administruoja Vokietijos vietos administracinių žemių vadovybė.

Vaikų darželiai Vokietijoje taip pat įvairūs – tiek valstybės išlaikomi, tiek privatūs. Vaikų darželių paslaugos yra mokamos ir mokama suma priklauso nuo tėvų gaunamų pajamų, todėl jei uždirbama mažiau, ir už darželio paslaugas mokama mažiau. Darželį lankantis vaikas turėtų mokėti susikalbėti vokiečių kalba.  Situacija su vaikų darželių užimtumu yra panaši į dabar esančią Lietuvoje – vietą gauti sunku, todėl užsiregistruoti jai gauti reikėtų kuo anksčiau – patartina net prieš gimstant vaikui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą